Στόχος της εταιρείας «Σαλέπι Σαλονίκης» είναι να καθιερώσει το σαλέπι σαν αφέψημα κερδίζοντας τη θέση και την αναγνώριση που του αναλογεί.
Ο παππούς και η γιαγιά του Γιώργου Τσακιρίδη έφεραν από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη μία πολύτιμη παραδοσιακή οικογενειακή συνταγή για την παρασκευή του σαλεπιού, του ροφήματος που το θεωρούσαν θαυματουργό. Το σαλέπι για την οικογένεια του Γιώργου Τσακιρίδη ήταν μία καθημερινή συνήθεια, την οποία συνέχισε όταν δημιούργησε και αυτός οικογένεια. Πολύ περισσότερο δε που και η γυναίκα του Μαρία Δανιηλίδου, με μικρασιατικές ρίζες και η ίδια, ήταν μυημένη στη σκόνη που προέρχεται από τη ρίζα της ορχιδέας, φυτό γνωστό στη λαϊκή παράδοση και ως σερνικοβότανο.
Μέχρι το 2014, όμως, ούτε ο Γιώργος Τσακιρίδης ούτε η Μαρία Δανιηλίδου είχαν φανταστεί ότι το σαλέπι εκτός από το καθημερινό τους αφέψημα θα γινόταν και η επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Εγκαταλείποντας το 2012 τον χώρο των χρηματιστηριακών και ασφαλιστικών υπηρεσιών ο Γιώργος Τσακιρίδης αναζητούσε μία καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα. «Ήταν μία περίοδος που ακουγόταν πολλά για την αναβίωση καλλιεργειών και ανάδειξης ξεχασμένων ελληνικών προϊόντων διατροφής. Σκέφτηκα, λοιπόν, να παρουσιάσω ξανά στους Έλληνες το σαλέπι, που παρότι είναι ένα από τα πιο ακριβά αφεψήματα με την τιμή πώλησης του να φθάνει τα 150-200 ευρώ το κιλό, στη χώρα μας πωλείται στον δρόμο από τους πλανόδιους σαλεπιτζήδες. Είναι σε μεγάλο βαθμό παραγνωρισμένο και υποβαθμισμένο. Αυτό θέλησα να αλλάξω και να βοηθήσω να πάρει αναγνώριση σαν προϊόν», τονίζει στη Voria.gr ο Γιώργος Τσακιρίδης.
Όπερ και εγένετο. Δημιούργησε μαζί με τη γυναίκα του την επιχείρηση «Σαλέπι Σαλονίκης» και διαθέτουν στην αγορά έτοιμο ρόφημα σαλέπι το οποίο παρασκευάζουν με την παραδοσιακή οικογενειακή συνταγή που κρατά απο τα βάθη της Ανατολής. «Η πρώτη μας ύλη προέρχεται από άγριες ορχιδέες που φύονται σε υψόμετρο πάνω από τα 1.600 μέτρα σε βουνά της Βόρειας Ελλάδας. Εμείς επεξεργαζόμαστε το αλεύρι που παίρνουμε από τον βολβό της ορχιδέας και μάλιστα έχουμε δημιουργήσει τα δικά μας μείγματα με καραμέλα και βανίλια με ζάχαρη και χωρίς. Διαθέτουμε τα προϊόντα μας και στη λιανική αλλά απευθυνόμαστε κατά κύριο λόγο στον χώρο της εστίασης σε όλη την Ελλάδα γιατί στόχος μας είναι να καθιερώσουμε το σαλέπι σαν αφέψημα. Να δημιουργήσουμε μία κουλτούρα για το σαλέπι, να πίνουν οι Έλληνες στις καφετέριες σαλέπι και όχι καφέ», αναφέρει ο κ.Τσακιρίδης.
Το σαλέπι είναι γνωστό και από την αρχαιότητα, καθώς ο Ασκληπιός και ο Ιπποκράτης το θεωρούσαν θαυματουργό βότανο. Στις θεραπευτικές του ιδιότητες έχουν αναφερθεί ακόμα, ο Θεόφραστος και ο Γαληνός.
Κατά τον κ.Τσακιρίδη, το σαλέπι δεν είναι απλά ένα θερμαντικό ρόφημα και δεν καταναλώνεται μόνο σε χαμηλές θερμοκρασίες. Περιέχει αραβίνη, τραγακανθίνη και πολύ άμυλο το οποίο, όταν διαλύεται στο νερό, δημιουργεί ένα υγρό πηκτό και βλεννώδες που θεωρείται κατάλληλο για την ανακούφιση του βήχα, του άσθματος, ενώ θεωρείται ότι λειτουργεί επουλωτικά κατά του έλκους του δωδεκαδακτύλου και της δυσεντερίας, του έλκους στομάχου, επιδρώντας ακόμη και στα εσωτερικά τοιχώματα του πεπτικού σωλήνα.
Επίσης το σαλέπι λέγεται ότι διώχνει την κόπωση, σωματική και πνευματική, είναι αγχολυτικό και καταπραΰνει τα νεύρα, ενώ του αποδίδονται και αφροδισιακές ιδιότητες.
Πηγή: https://www.voria.gr/article/salepi-salonikis-i-eteria-pou-theli-na-kani-to-salepi-koultoura