ορχιδέα

Ορχιδέα …η αρχή

ορχιδέα

Η ορχιδέα, η αρχή της δημιουργίας

Η ορχιδέα θεωρείται από τα πιο παλιά φυτά στον πλανήτη μας και το άνθος της,  από τα ομορφότερα.

Όμως, η μαγεία κάθε ορχιδέας, δεν βρίσκεται στο κάλλος της, παρά κρυμμένη βαθιά στο χώμα, στη ρίζα της.

Η έκδοση του 1989 «The Oxford English Dictionary», παραθέτει  πως υπάρχουν 1712 χρήσεις, για τη σκόνη που προέρχεται από τη ρίζα της ορχιδέας, που χρησιμοποιείται για να φτιάξει το  ζεστό σαλέπι για το χειμώνα.

Saloop, λοιπόν, τι είναι αυτό το Saloop;

Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή, ανάμεσα σε πυκνό χιόνι, εν μέσω ευωδιαστών λιβαδιών και αρώματα κανέλας, που θα πλημμυρίσουν τις κουζίνες μας με αρώματα Ανατολής.

Ας ανακαλύψουμε τα μυστικά που κρύβονται σε ένα αχνιστό φλιτζάνι και τις λαϊκές παραδόσεις, πίσω από αυτό.

Στην Τουρκία, το Ιράν και στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, το σαλέπι απολαμβάνει μια μακριά ιστορία απόλαυσης.

Είναι ένα θερμαντικό ποτό που βράζεται με γάλα, ζάχαρη και διάφορα μυρωδικά και το αλεύρι που προέρχεται από τη ρίζα της ορχιδέας.

Το σαλέπι συνήθως βγαίνει από την ορχιδέα γνωστή ως  Orchis mascula, αν και υπάρχουν και άλλα είδη που έχουν παρόμοιες ιδιότητες με το σαλέπι.

Το σαλέπι περιέχει πολυσακχαρίτες και βασσορίνη, η οποία πηχτώνει το μείγμα, καθώς είναι πλούσια σε άμυλο. Όταν λοιπόν η συνοχή του ροφήματος έχει πήξει τόσο, ώστε να μοιάζει με αραιό ζελέ, τότε σερβίρεται σε κούπες. Σε κάθε μερίδα φυσικά, η κανέλα είναι απολύτως,  όσο και παραδοσιακά απαραίτητη.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το κρύο σφίγγει στις χώρες της Μεσογείου, κάποιοι παρασκευάζουν το ρόφημα αυτό  στο σπίτι, αλλά οι πραγματικοί γνώστες, οι μύστες που αναζητούν αυτό το αχνιστό, υγρό βάλσαμο, προτιμούν να το απολαμβάνουν σε ζαχαροπλαστεία. Ή ακόμα καλύτερα, απευθείας από το μπρούτζινο γκιούμι, ενός γραφικού σαλεπιτζή.

Το καλύτερο σαλέπι προέρχεται από την Τουρκία και το αναγνωρίζουμε από το ελαφρά γκριζωπό χρώμα του.

Στην Τουρκία συνήθως σερβίρεται με simit, κουλούρι δηλαδή και στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, γαρνίρεται με ξηρούς καρπούς, σταφίδες και γάλα καρύδας.

Στο Λίβανο και στη Συρία, απλά πασπαλισμένο με μπόλικη κανέλα.

Τα προιόντα μας είναι:

Σαλέπι με την αυθεντική παραδοσιακή συνταγή

Χωρίς ζάχαρη για τους λάτρες της δυνατής γεύσης

Καραμέλα

Βανίλια

Καραμέλα χωρίς ζάχαρη

Βανίλια χωρίς ζάχαρη

Υπευθυμίζουμε στους πελάτες μας οτι κατέχουμε πιστοποίηση ISO 22000 και εφαρμόζουμε τις αρχές συστήματος διασφάλισης ποιότητας τροφίμων  HACCP

Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 852/2004 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Η εφαρμογή του HACCP έγινε υποχρεωτική για τις χώρες της Ε.Ε. σύμφωνα με την οδηγία 93/43/ΕΟΚ. Η εφαρμογή του συστήματος  HACCP είναι υποχρεωτική σε κάθε επιχείρηση τροφίμων και ποτών, είτε εμπορική, είτε μεταποιητική, και εφαρμόζεται, αρχής γενομένης από τις μεγαλύτερες. Η οδηγία 93/43 αντικαταστάθηκε από τον κανονισμό της Ε.Ε. 852/2004. Κατά τον κανονισμό είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν HACCP όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με τρόφιμα, εμπορικές, μεταποιητικές κ.λ.π.

Σαλέπι Σαλονίκης