σαλέπι παραδοσιακό αρχική

Σαλέπι για το κρύο

Σαλέπι για το κρύο

Σαλέπι για το κρύο. Ο χειμώνας ευνοεί τα ζεστά ροφήματα και τι καλύτερο από ένα αχνιστό Σαλέπι;

Σαλέπι και κρύο, σαλέπι για το κρύο, σαλέπι για το κρύωμα.

Ακόμα δεν πειστήκατε;

Το Σαλέπι έχει τις ρίζες του στα βάθη της Ανατολής.

Το Σαλέπι ως ένα διαδεδομένο ρόφημα στην άλλοτε κραταιά Οθωμανική Αυτοκρατορία, έφτασε στην χώρα μας τον 18ο αιώνα, από τις μακρινές πατρίδες, την Κωνσταντινούπολη και τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Το Σαλέπι έχει συνδέσει το όνομα του με την προσφυγιά κι αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι πολλοί ήταν οι Μικρασιάτες που έκαναν αυτή τη δουλειά, οι γνωστοί, σαλεπιτζήδες, που αποτελούν πλέον είδος προς εξαφάνιση.

Αλλά το Σαλέπι είναι γνωστό και από την αρχαιότητα, καθώς ο Ασκληπιός και ο Ιπποκράτης το θεωρούσαν θαυματουργό βότανο. Στις θεραπευτικές του ιδιότητες έχουν αναφερθεί ακόμα, ο Θεόφραστος και ο Γαληνός.

Το Σαλέπι είναι ένα ρόφημα θερμαντικό, που προλαμβάνει το κρυολόγημα και τη γρίπη. Καταπραΰνει τα νεύρα, είναι αγχολυτικό και χαρίζει ευεξία και εγρήγορση ταυτόχρονα. Είναι πλούσιο σε άμυλο και πολύτιμα μεταλλικά άλατα, φώσφορο και ασβέστιο.

Το Σαλέπι τονώνει όλο το σώμα, ή όπως συνήθιζαν να λένε οι παππούδες μας, «ζεσταίνει όχι μόνο το σώμα, μα και την παγωμένη καρδιά».

Έχουν αποδοθεί πολλές ευεργετικές ιδιότητες, μεταξύ των οποίων η ανακούφιση του βήχα και του άσθματος, αλλά και ισχυρές αφροδισιακές!

Το Σαλέπι αποτελεί άριστο μαλακτικό και αποχρεμπτικό του πνεύμονα. Το χειμώνα, όπου το κρύο πλήττει τον πνεύμονα και παγιδεύεται με την μορφή δυσκίνητων φλεμάτων, αποδεικνύεται θαυματουργό, γιατί μαλακώνει τα φλέματα και τα απομακρύνει.

Περιέχει φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο αραβίνη, τραγακανθίνη και άμυλο και μας κρατά χορτάτους και ζεστούς.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επουλωτικά κατά του έλκους του δωδεκαδακτύλου και της δυσεντερίας, του έλκους στομάχου, αλλά και οπουδήποτε στο έντερο και επιδρά ακόμα και στα εσωτερικά τοιχώματα του πεπτικού σωλήνα.

Οι ιαματικές ιδιότητες που αποδίδονται στο Σαλέπι, δεν σταματούν εδώ καθώς το Σαλέπι ανακουφίζει το άσθμα, βοηθά στην ρύθμιση του διαβήτη και της χοληστερίνης. Διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, τονώνοντας την λειτουργία των νεφρών, και της καρδιάς και ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους.

Επίσης το Σαλέπι διώχνει την κόπωση, σωματική και πνευματική, είναι αγχολυτικό και καταπραΰνει τα νεύρα, ενώ είναι γνωστό και για τις αφροδισιακές του ιδιότητες, καθώς ενισχύει την σεξουαλικότητα τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες (το γνωστό σερνικοβότανο).

Όπως και αν επιλέξετε να δοκιμάσετε το σαλέπι, σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα, καθώς η γευστική του εμπειρία είναι ανεπανάληπτα μαγική, όσο και μυστηριακή.

Δεν είναι απλά ένα μαγικά ιδανικό ρόφημα, το Σαλέπι είναι μια φιλοσοφία ζωής.

Είναι μνήμη και ταξίδι στο χρόνο. Είναι μια ζεστή αγκαλιά πλημμυρισμένη από τα μεθυστικά αρώματα της Ανατολής.

Είναι η ιεροτελεστία του χειμώνα, που τέρπει όλες μας τις αισθήσεις.

Σαλέπι ζεστό!

Το ρόφημα Σαλέπι, έχει μόνο 35 θερμίδες και ενδείκνυται σε μια υποθερμιδική δίαιτα.

Αν και δεν περιέχει καφεΐνη, το Σαλέπι θεωρείται άριστο υποκατάστατο του καφέ και του τσαγιού, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικούς πολυσακχαρίτες, που καταπραΰνουν τα νεύρα και διευκολύνουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Αν συνδυάσουμε το Σαλέπι με κανέλα αυτό βελτιώνει τη μνήμη, χαρίζοντας ευεξία και εγρήγορση στον οργανισμό. Το Σαλέπι έχει ισχυρή αποτοξινωτική και αντιοξειδωτική δράση.

Σε αντίθεση με τον καφέ, το Σαλέπι δεν προκαλεί υπερένταση, ή εξάρτηση.

Η διαδικασία παρασκευής του είναι τόσο εύκολη, όσο αυτή του ελληνικού καφέ. Χρειάζεστε μόνο ένα μπρίκι και το αγαπημένο σας Σαλέπι.

Το Σαλέπι, όπως ακριβώς κι ο ελληνικός καφές, δεν είναι στιγμιαίο ρόφημα. Το Σαλέπι θέλει να σιγοβράσει, ώστε να απελευθερώσει τις φυσικές του ιδιότητες.

Ρόφημα Σαλέπι

ΥΛΙΚΑ

2 φλ. νερό (μονού ελληνικού)

1 κ.γλ. Σαλέπι (γύρω στα 12 γρ)

Κανέλα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε ένα μπρίκι, βάζουμε το νερό και προσθέτουμε το Σαλέπι. Το τοποθετούμε στη φωτιά.

Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το μείγμα.

Το αφήνουμε να βράσει. Μόλις φουσκώσει το αποσύρουμε από τη φωτιά ανακατεύοντας.

Ξαναβάζουμε το μπρίκι στη φωτιά και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μια φορά.

Έπειτα το σερβίρουμε στο φλιτζάνι.

Στον πάτο του φλιτζανιού έχουμε βάλει ήδη την κανέλα και πίνουμε το σαλέπι αμέσως, ζεστό.

Σαλέπι Σαλονίκης

Τα προιόντα μας είναι:

Σαλέπι με την αυθεντική παραδοσιακή συνταγή

Χωρίς ζάχαρη για τους λάτρες της δυνατής γεύσης

Καραμέλα

Βανίλια

Καραμέλα χωρίς ζάχαρη

Βανίλια χωρίς ζάχαρη

Υπευθυμίζουμε στους πελάτες μας οτι κατέχουμε πιστοποίηση ISO 22000 και εφαρμόζουμε τις αρχές συστήματος διασφάλισης ποιότητας τροφίμων  HACCP

Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 852/2004 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Η εφαρμογή του HACCP έγινε υποχρεωτική για τις χώρες της Ε.Ε. σύμφωνα με την οδηγία 93/43/ΕΟΚ. Η εφαρμογή του συστήματος  HACCP είναι υποχρεωτική σε κάθε επιχείρηση τροφίμων και ποτών, είτε εμπορική, είτε μεταποιητική, και εφαρμόζεται, αρχής γενομένης από τις μεγαλύτερες. Η οδηγία 93/43 αντικαταστάθηκε από τον κανονισμό της Ε.Ε. 852/2004. Κατά τον κανονισμό είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν HACCP όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με τρόφιμα, εμπορικές, μεταποιητικές κ.λ.π.

Σαλέπι Σαλονίκης