Καιρός για σαλέπι

Καιρός για σαλέπι

Καιρός για σαλέπι, χειμωνιάτικος! Καιρός για ένα ζεστό και μυρωδάτο σαλέπι!

Πραγματικά η λουλουδιασμένη φύση είναι ένα χάρμα οφθαλμών! Ο βοτανολόγος με το έμπειρο του μάτι μπορεί να διακρίνει ένα σωρό φαρμακευτικά βότανα. Από το κοκκινωπό Σερνικοβότανο (σαλέπι) ως το χαμομήλι και την απειράθα την άσπρη μαργαρίτα.

Το υπέροχο σερνικοβότανο ή σαλέπι!
Μήνας Μαϊος 2012. Ο καιρός είναι ακόμα άστατος. Τα βράδια έχει δροσιές. Ένα ζεστό μυρωδάτο σαλέπι είναι καλό για τις δροσερές βραδιές. Πέρυσι είχα μαζέψει αρκετούς βολβούς σερνικοβότανου (Σαλέπι) από πό τα άνω Πέδια Σκαλοχωρίου.Πρώτα τα εβαλα να αποξηραθούν. Κατόπιν τα κοπάνισα μέσα σε γουδί.
Αυτή τη σκόνη αφού τη φούρνισα λίγο τη φύλαξα σε ένα γυάλινο βάζο.Τη συνταγή αυτή μου την είχε μάθει ο μακαρίτης παππούς μου Ιγνάτιος Τενέδιος θεός σχωρέστον! Ζεστό νερό και 2 κουταλιές του γλυκού σκόνη σερνικοβότανου μαζί με κανέλλα,γαρύφαλλα και πιπερόριζα. Και το υπέροχο αυτό θερμαντικό ρόφημα είναι έτοιμο να το απολαύσει ο καθένας που το φτιάχνει.
Το σερνικοβότανο υπάρχει την Άνοιξη (μήνα Μάϊο) αφθονο στη φύση. Αρκεί να το γνωρίζουμε και να το μαζέψουμε από τα λιβάδια. Το επιστημονικό όνομα του φυτού είναι Όρχις Μάσκιουλα. Οι χωρικοί στα χωριά μας το ξέρουν με το όνομα Σερνικοβότανο. Θα μου πείτε πώς και γιατί; Μα απλούστατα. Στο φυτό αυτό παλαιότερα αποδίδονταν αφροδισιακές ιδιότητες. Ήταν κάτι σαν «βιάγκρα» των παλαιοτέρων εποχών. Πίστευαν ακράδαντα ότι το βότανο αυτό χάριζε στις γυναίκες αρσενικά παιδιά! Θα με ρωτήσετε βέβαια με το δίκιο σας. Που θα βρούμε το φυτό-βότανο; Η απάντηση είναι απλή! Τώρα την Άνοιξη βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία στα Λεσβιακά λιβάδια. Αν δεν μπορείτε να το γνωρίσετε ρωτήστε κάποιο χωρικό που ξέρει. Αν δεν μπορείτε να ρθήτε στα λιβάδια του Άνω Κάμπου Σκαλοχωρίου να μαζέψετε Σερνικοβότανα δεν πειράζει. Θα τα βρείτε να τα αγοράσετε από Καταστήματα που πουλάνε βότανα. Από το Σερνικοβότανο φτιάχνεται το υπέροχο και μοσχομυριστό σαλέπι. Ξεριζώνουμε αρκετά τέτοια φυτά-βότανα. Κρατάμε χωριστά τις ρίζες που είναι βολβοί (κρεμμυδάκια-κόνδυλοι). Αποξηραίνουμε τους κονδύλους και μετά τους αλέθουμε..

Φωτογραφία: Tο φυτό Όρχις είναι γνωστό και με την ονομασία «Κομπέρια». Από τους κονδύλους του φυτού αυτού που βρίσκονται στις ρίζες του παρασκευάζεται το ευεργετικό και μυρωδάτο σαλέπι.

Παίρνουμε τη σκόνη τους. Με τη σκόνη αυτή και μερικά μπαχαρικά και ζάχαρη κατά βούληση κάνουμε το θαυμάσιο αφέψημα . Όντως είναι θαυμάσιο αφέψημα! Ευφραίνει το στόμα ευφραίνει και τη ψυχή! Πράγματι γνώριζαν ότι το σαλέπι προσφέρει στο σώμα πολύτιμα οφέλη. Εμείς απλώς επισημαίνουμε αυτά που έλεγαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας. Αυτά τα ίδια τα επιβεβαιώνουν και οι νεώτεροι Ερευνητές και γιατροί. Ένα μικρό φλιτζάνι με θερμαντικό ρόφημα από σαλέπι το έπιναν τα κρύα πρωινά οι άνθρωποι που πήγαιναν στις εξοχικές δουλειές.
Ήταν γιαυτούς «θαυμάσιο» προληπτικό κατά του κρυολογήματος και της γρίπης.
Ήξεραν ότι το ζεστό αυτό ρόφημα καταπραΰνει τα νεύρα. Διώχνει το άγχος και τη κούραση. Χαρίζει ευεξία και φτιάχνει το κρυωμένο στομάχι. Το ρόφημα αυτό είναι πλούσιο σε άμυλο. Σε πολύτιμα μεταλλικά άλατα (φωσφόρο και ασβέστιο).
Γιαυτό έλεγαν οι παλιοί ότι το Σαλέπι :Τονώνει το σώμα από τα νύχια ως τη κορυφή. Οι νεώτεροι Ερευνητές μας λένε ότι το Σαλέπι περιέχει μια κολλώδη ουσία που τη λένε Βασσαρίνη. Όταν βράσει με νερό η ουσία αυτή δίνει ένα άριστο μαλακτικό κατά του βήχα.

Βολβοί του φυτού Κομπέρια ή Όρχις κοινώς Σαλέπι.
Αντώνης Τενέδιος
Σκαλοχώρι

ΠΗΓΗ:http://www.dimokratism.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15018%3A2013-01-29-10-46-49&Itemid=71
Σαλέπι Σαλονίκης
fb:salepisalonikis