Σαλέπι το ρόφημα

Σαλέπι το ρόφημα

Σαλέπι το ρόφημα με πολλές ονομασίες και την μοναδική του γεύση

 

Σαλέπι το ρόφημα: Η λέξη «ορχιδέα» προέρχεται από την ελληνική όρχις, μια αναφορά στις σαρκώδεις ρίζες αυτών των  χερσαίων φυτών, που θυμίζουν έντονα ανδρικούς όρχεις.

Το εν λόγω φυτό, Orchis mascula είναι εγγενές σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και ευρέως διαδεδομένο από τα Κανάρια νησιά, ως ολόκληρη τη Μεσόγειο, την Μικρά Ασία  και την Ανατολή, όπου χρησιμοποιείται σαν μαγειρικό συστατικό.

Η αλευροποιημένη σκόνη που βγαίνει από τη ρίζα της ορχιδέας, είναι σχεδόν άγευστη και όταν αναμιγνύεται με ζεστό γάλα, τότε η ιδιότητα πήξης της, δεν είναι εύκολα διακριτή από άλλα άμυλα.

Άμυλα που προέρχονται από αλεύρι φοίνικα, πατάτα, ή καλαμπόκι , είναι σήμερα ευρέως διαθέσιμα και σαφώς, πολύ φθηνότερε από το σαλέπι, το οποίο στην αγνή του μορφή, μπορεί να στοιχίζει πάνω από 150 ευρώ το κιλό!

Αυτός είναι και ο λόγος που τα περισσότερα σκευάσματα σκόνης για σαλέπι, είναι τόσο ελαφριά, καθώς περιέχουν ελάχιστο σαλέπι και μεγάλη περιεκτικότητα σε άλλα άμυλα, όπως ο νισεστές.

Το σαλέπι το ρόφημα απαντάται με διάφορες ονομασίες, saleb, sahlab, salob, saloop, salub, sahlep, κι ήταν εξαιρετικά διαδεδομένο κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, όταν η γοητεία που ασκούσε η Ανατολή στην Ευρώπη, ήταν αρκούντως ισχυρή.

Ιδιαίτερη μνεία, εισέπραττε η σκόνη που εισαγόταν από την Ανατολή, η οποία είχε και την υψηλότερη τιμή. Όσο κι αν προσπαθούσαν οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Βρετανοί, να παράγουν σκόνη της ιδίας ποιότητας, με τις δικές τους ορχιδέες, δεν κατέστη δυνατό και με αυτόν τον τρόπο, οι εισαγωγές για το αγνότερο σαλέπι, ανθούσαν.

Σε πίνακα του 1808 του William H. Pyne, απεικονίζεται μια ηλικιωμένη γυναίκα, που πουλά σαλέπι στους δρόμους του Λονδίνου. Η γυναίκα σερβίρει το σαλέπι από ένα σαμοβάρι σε Άγγλους αξιωματικούς και δίπλα, καθισμένος στο χώμα, ένας καπνοδοχοκαθαριστής, απολαμβάνει το δικό του.

Οι Βικτωριανοί συγγραφείς αναφέρονται σε αυτό ως φάρμακο για τα άρρωστα παιδιά και αδύναμα παιδιά.

Είναι ξεκάθαρο, πως το σαλέπι θεωρείτο από τότε ευεργετικό, αλλά και τονωτικό του οργανισμού, σε ορισμένες δε περιπτώσεις, ακόμα και ως το μαγικό αντίδοτο στον αλκοολισμό.

Τα προιόντα μας είναι:

Σαλέπι με την αυθεντική παραδοσιακή συνταγή

Χωρίς ζάχαρη για τους λάτρες της δυνατής γεύσης

Καραμέλα

Βανίλια

Καραμέλα χωρίς ζάχαρη

Βανίλια χωρίς ζάχαρη

Υπευθυμίζουμε στους πελάτες μας οτι κατέχουμε πιστοποίηση ISO 22000 και εφαρμόζουμε τις αρχές συστήματος διασφάλισης ποιότητας τροφίμων  HACCP

Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 852/2004 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Η εφαρμογή του HACCP έγινε υποχρεωτική για τις χώρες της Ε.Ε. σύμφωνα με την οδηγία 93/43/ΕΟΚ. Η εφαρμογή του συστήματος  HACCP είναι υποχρεωτική σε κάθε επιχείρηση τροφίμων και ποτών, είτε εμπορική, είτε μεταποιητική, και εφαρμόζεται, αρχής γενομένης από τις μεγαλύτερες. Η οδηγία 93/43 αντικαταστάθηκε από τον κανονισμό της Ε.Ε. 852/2004. Κατά τον κανονισμό είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν HACCP όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με τρόφιμα, εμπορικές, μεταποιητικές κ.λ.π.

Σαλέπι Σαλονίκης