Salepisalonikis

Τηλεφωνηστε Τωρα: +30 6972860650

Salepisalonikis

Σαλέπι Σαλονίκης - Ένα ρόφημα που μόνο καλό κάνει!

From the blog

Εν αρχή … η ορχιδέα

salepi orhcid

Η ορχιδέα, η αρχή της δημιουργίας

 

Η ορχιδέα θεωρείται από τα πιο παλιά φυτά στον πλανήτη μας και το άνθος της,  από τα ομορφότερα.

Όμως, η μαγεία κάθε ορχιδέας, δεν βρίσκεται στο κάλλος της, παρά κρυμμένη βαθιά στο χώμα, στη ρίζα της.

Η έκδοση του 1989 «The Oxford English Dictionary», παραθέτει  πως υπάρχουν 1712 χρήσεις, για τη σκόνη που προέρχεται από τη ρίζα της ορχιδέας, που χρησιμοποιείται για να φτιάξει το  ζεστό σαλέπι για το χειμώνα.

Saloop, λοιπόν, τι είναι αυτό το Saloop;

Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή, ανάμεσα σε πυκνό χιόνι, εν μέσω ευωδιαστών λιβαδιών και αρώματα κανέλας, που θα πλημμυρίσουν τις κουζίνες μας με αρώματα Ανατολής.

Ας ανακαλύψουμε τα μυστικά που κρύβονται σε ένα αχνιστό φλιτζάνι και τις λαϊκές παραδόσεις, πίσω από αυτό.

Στην Τουρκία, το Ιράν και στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, το σαλέπι απολαμβάνει μια μακριά ιστορία απόλαυσης.

Είναι ένα θερμαντικό ποτό που βράζεται με γάλα, ζάχαρη και διάφορα μυρωδικά και το αλεύρι που προέρχεται από τη ρίζα της ορχιδέας.

Το σαλέπι συνήθως βγαίνει από την ορχιδέα γνωστή ως  Orchis mascula, αν και υπάρχουν και άλλα είδη που έχουν παρόμοιες ιδιότητες με το σαλέπι.

Το σαλέπι περιέχει πολυσακχαρίτες και βασσορίνη, η οποία πηχτώνει το μείγμα, καθώς είναι πλούσια σε άμυλο. Όταν λοιπόν η συνοχή του ροφήματος έχει πήξει τόσο, ώστε να μοιάζει με αραιό ζελέ, τότε σερβίρεται σε κούπες. Σε κάθε μερίδα φυσικά, η κανέλα είναι απολύτως,  όσο και παραδοσιακά απαραίτητη.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το κρύο σφίγγει στις χώρες της Μεσογείου, κάποιοι παρασκευάζουν το ρόφημα αυτό  στο σπίτι, αλλά οι πραγματικοί γνώστες, οι μύστες που αναζητούν αυτό το αχνιστό, υγρό βάλσαμο, προτιμούν να το απολαμβάνουν σε ζαχαροπλαστεία. Ή ακόμα καλύτερα, απευθείας από το μπρούτζινο γκιούμι, ενός γραφικού σαλεπιτζή.

Το καλύτερο σαλέπι προέρχεται από την Τουρκία και το αναγνωρίζουμε από το ελαφρά γκριζωπό χρώμα του.

Στην Τουρκία συνήθως σερβίρεται με simit, κουλούρι δηλαδή και στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, γαρνίρεται με ξηρούς καρπούς, σταφίδες και γάλα καρύδας.

Στο Λίβανο και στη Συρία, απλά πασπαλισμένο με μπόλικη κανέλα.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *